Описание: Хортензията е доста често срещано цвете при аранжиране на паркове и градини. Тя е от семейство Хортензиеви (Hydrangeaceae), a за неин произход се смята Азия предимно Китай и Япония, както и Южна и Северна Америка. Първите данни в Европа датират от началото на 19 век (около 1820г), като растението е пренесено от Япония. В началото се е отглеждала при стайни условия поради слабата си студоустойчивост. През 1900г. започва селекция за създаване на по студоустойчиви сортове, като през 60-те години на миналия век от селекционерите са създадени около 100 нови сорта. От ботаническа принадлежност можете да разпознаете Хортензията по следните признаци. Листата са с яйцевидната форма назъбени по периферията и срещуположни едно от друго. Цветовете са събрани в кълбовидна съцветия по върховете на едногодишни клонки и цъфти в периода на месец юни-юли с бели, розови, червени, виолетови и сини цветове. На височина може да достигне около 50-60см., а на широчина около 30-40см.

Отглеждане: Хортензията непонася преките слънчеви лъчи за това тя най-добре се развива на полусенчесто до сенчесто място(шарена сянка). Едно от важните мероприятия за добрите грижи, към вашето растене е неговата поливка. През горещите летни месеци поливайте обилно вашата Хортензия но недопускайте да има задържане на вода в почвата защото корените за почват да гният и води до летален край(растението загива). С настъпване на зимата (периода на покой) поливането е по оскъдно, като се подържа почвата леко влажна и отново недопускайте задържане на вода. Хортензията обича висока въздушна влажност за това редовно оросявайте листата, като през лятото това става през хладните часове на деня (рано сутрин). Оптимална температура за развитие на растението е 18-22°С , а в периода на покой (зимата)10-12°С. Можете да подхранвате с течни торове през летните месеци веднъж седмично, като спазвате дозата на препарата посочена на опаковката, който сте закупили. Хортензията се пресажда ежегодно, като подходящата почвена смес за нея е градинска почва : добре угнил оборски тор : листовка и малко пясък в съотношение 1:1:1.

Едно от интересните неща, които прави изключително харесвано това цвете, е че може да си сменя цвета и то с наша помощ. Това се дължи на pH на почвата в която се отглежда растението. Ако почвата е кисела (pH 5 и по-малко) Хортензиите са в сини цветове. Но при неутрална (pH 7) и алкална почва (pH 8 и по-голямо) цветовете са в белезникаво, розово и червено. При бяло цъфтящите Хортензии при промяна на pH на почвата те отново цъфтят в бяло.

Резитбата е едно от важните мероприятие за добрия цъфтеж на вашата Хортензия. Най подходящото време за това е в периода март, април, когато растението излиза от периода на покой.

Размножаване: ортензията се размножава чрез резници през пролетта и лятото. За успешното вкореняване е добре да вземете млади едногодишни не вдървесинени леторасли с дължина около 15см. Подходящата почвена смеска е Торф и пясък в съотношение 2:1. Поддържайте почвата в саксията (или съдът, в който сте поставели резника) влажен но недопускайте да има задържане на вода. Оптималната температура за вкореняване е около 15-18°С.

Share on Twitter RSS

Няма други теми

Описание на клипа: В този клип може да се види, как в домашни условия се размножава Хортензия. За начало авторката отрязва едногодишен летораст с дължина около 40см. После го съкращава на около 15см . Отстранява най-долните листа, а връхните изрязва на половина за да намали транспирацията. Готовия резник го потапя в прахообразен вкоренител (ако нямате такъв не е фатално.). Вкоренителя ускорява образуването на атвентивни корени. Следващата стъпка, която прилага поставянето в почвената среда. Полива се обилно и поддържа постоянно влажна почвата. Ако засъхне вероятността резника да се прехване рязко намалява дори и с вкоренител. Накрая да са се поддържа висока влажност увива в полиетиленова торбичка.