\

Описание: Гуцманията е многогодишно тревисто растение произхождащо от Централна Америка (Боливия, Еквадор). То е от семейство Ананасови (Bromeliaceae), а родът му е неуточнен. Листата излизат от розетка. По форма са мечовидни, кожести, зелени или пъстри, извити по дължина. Централното стебло се появява от центъра на розетката. Гуцманията има много красиви съцветия, които са тип клас със силно скъсена ос. На височина растението може да достигне 50-60см. Почти същите размери и в диаметър.

Грижи: Гуцманията е топлолюбиво растение но не обича пряка слънчева светлина, затова е добре да е на сенчести или полу-сенчести (шарена сянка) места. Оптималната температура за развитие през зимните месеци е 18-20°С. но не бива да пада под 10-12°С. Поливайте обилно растението в розетката през летните месеци, а почвата в саксията поддържайте леко влажна. В периода на покой (зимата) поливането да е съвсем оскъдно (поддържане на почвата и розетката леко влажна). За предпочитане е водата да е мека престояла. Това можете да го направите съвсем спокойно ако ден-два преди поливането да напълните съд с вода. По този начин всички тежки частици съдържащи се във водата ще паднат на дъното(ще се утаят на дъното). Оросявайте редовно листата му защото обича висока въздушна влажност. Гуцмания се пресажда ежегодно, а подходящата почвена смеска за него се състои от листовка : торф : пясък в съотношение 2:1:1. След пресаждането не подхранвайте растението(поне месец-два) с течни или други стимулиращи торове. След това спокойно можете да подхранвате растението веднъж на 2-3 седмици.

Размножаване: Гуцмания се размножава по два начина. Първият е чрез семена. Вторият е чрез издънки, които спокойно можете да отделите от старото растение. Желателно е отстраняването на издънките от майчиното растение да става след периода на цъфтеж, или когато пресаждате растението.

Share on Twitter RSS

Няма други теми