Описание: Гергината е едно от най широко разпространеното цвете в нашите градини. Тя е от семейство Сложноцветни (Asteraceae). За неин произход се счита Централна Америка и по точно региона на Мексико, Колумбия. Гергината можете да я срещните още и под наименованието Далия (Dahlia), което е в памет на шведския ботаник Андреас Дал. За първи път растението е описано в началото на 17век. от Ф. Хернандес. В края на 18век. Гергината пристига в Европа от Испанските завоеватели.

От ботаническа гледна точка Далията има по няколко изправени, твърди и кухи стъбла, които са добре облистени. Листата са срещуположни с къси дръжки. Листните дръжки са пересто разделени. Стеблата във връхната си част се разклонява завършва със съцветие кошничка. Гергината цъфти от началото на месец юни до падането на първите есени слани.

Грижи: Луковиците на гергината се засаждат през месец май, когато преминат късните пролетни слани. Дълбочина на засаждане на луковиците е около 10-15см., а на разстояние едно от друго около 30-40см. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества водопропусклива (да не допуска задържане на вода). В противен случай луковиците загниват и самото растение загива. Гергината обича да е на добре осветено място от слънцето. Може да е изложена и на директно слънчево греене. Поливайте обилно растението през летните месеци. Желателно е да оросявате листа и. В периода на цъфтеж отстранявайте прецъфтелите цветове. При по-високо стъблените сортове можете да ги превържете за да не полягат. С приближаването на зимата, когато температурите паднат до 2-3°С грудките на Гергините се изваждат. Това се прави с цел луковиците да презимуват някъде на по топло, тъй като температурата достигне ли 0°С те замръзват и загиват. Преди да извадите луковицата отрежете стъблата на около 10см. над почвата. После с права лопата внимателно изваждате луковиците и ги почиствате от полепналата почва. След това ги оставете в сухо помещение, където да презимуват, а температурата да е около 4-5°С. С настъпването на пролетта изваждаме луковиците и ги засаждаме на определените от нас места.

Размножаване: Гергината се размножава чрез отделяне на коренови грудки или стъблени резници.

Share on Twitter RSS

Няма други теми