Описание: Метличестата или хибридна Флокса е многогодишно тревисто растение произхождащо от североизточна Азия, както е срещана още и в Северна Америка. Тя е от семейство Флоксови (Polemoniaceae), а родът е Флокс (Phlox), който наброява около 50 едногодишни и многогодишни видове. Голяма част от тях са диворастящи форми, а тези които са култивирани се отглеждат заради красивите си цветове. Наричана е още „пламък”, тъй като Phlox на латински означава това.

Растението има добре развита коренова система. Образува туфа с изправения и добре облистени стебла. Листата са ланцетни срещуположно разположени по стеблото с елипсовидна форма. Всяко разклонение завършва със съцветие разклонена металица. Периода на цъфтежа е от юни до август и е с продължителност около 1-2 месеца. От Phlox paniculata се отглеждат много културни форми, които се различават, както по височина на стеблото(от 30 до 150см), така и по различни багри. Цветовете на които можете да се любувате са бели, червени, розови, виолетови и т.н. Освен еднобагрени, цветовете те могат да бъдат и пъстри.

Отглеждане: Подходящо място за засаждане на Метличестата Флокса са полусенчести места (шарена сянка). Ако не разполагате с подобно във вашия двор място, за предпочитане тя да бъде изложена на директно слънчево греене само в раните сутрешни часове или късно при вечер. Важно е почвата да бъде добре водопропусклива (дренирана) и да не се допуска задържане на вода. Растението е изключително влаголюбиво и се полива обилно през горещите летни месеци. Но не понася добре задържането на вода в почвата, което води до летален край. При поливане е желателно да не мокрите листата защото то е чувствително, към гъбни болести. Пи прекомерно засушаване листата не са толкова свежи в последствие пожълтяват и окопават. Видът е сравнително зимоустойчив и у нас, но като допълнителна мяка от предпазване, към ниските температури е препоръчително да го мулчирате. За тези, които не знаят какво е мулчиране, това е процес, с които се извършва покриване на почвата около самото растение или самото растение. Можете да използвате рохкава градинска почва, дървесини стърготини, слама и всякакви биоразградими материали.

Размножаване: Фкоксата се размножава чрез семена, което е характерно за едногодишните видове. Семената се засяват рано на пролет в сандъче и се разсажда през месец май.

При многогодишните видове е характерно размножаването с разделяне на туфи. Това мероприятие се прави веднъж на 2-3 години, когато растението е в период на покой (Рано на пролет или късно на есен).

Share on Twitter RSS

Няма други теми