Описание: Дифенбахията е многогодишно тропично растение, което произлиза от Централна и Южна Америка. Тя e от семейство Змиярникови (Araceae). Имам месести стебла и овални листа. Растението може да достигне височина около 2 метра. Сокът, които писка Дифенбахията е отровен, може да причини лек сърбеж. Затова измивайте добре ръцете си особено, когато го размножавате чрез резници.

Грижи: Дифенбахията обича да е на полу сенчести места но в никакъв случай да е на пряка слънчева светлина. Видовете Дифенбахия, които са със зелени листа могат да виреят и на сянка. Оптималната температура за отглеждане на растението е около 18-20°С. Поливайте редовно растението с престояла вода, а през зимните месеци му ограничете поливането. Внимавайте да не преполеете растението и да няма задържане на вода, това води до загиване на стъблото. А при недостиг на вода можете да забележите как покафеняват краищата на листата. Също така редовно почиствайте листата от прахта с влажна кърпа. Дифенбахията е добре да се присажда ежегодишно. Най-подходящото време за това е през пролетта. Новата саксия не трябва да е много голяма от предходната. Растението се подхранва всяка седмица през летните месеци, а през зимните веднъж месечно. Подхранването става с минерални торове.

Размножаване: Дифенбахията може да се размножава по два начина. Първият е чрез издънки, които някой сортове образуват в основата си. А втрият е чрез стъблени резници (много бавно се вкореняват).