Описание: Дамското сърце е едно изключително красиво цвете, което произхожда от Източна Азия и е от семейство Макови (Fumariaceae) Растението е зимоустойчиво и у нас се отглежда, като многогодишно цвете. От ботаническа гледна точка има добре развита коренова система. Стъблoтo му е силно облистено и изправено. Листата са сложни, неколкократно разделени. Цветовете са със специфична форма на сърце (от където произхожда и името му), сплескани с двуцветно обагряне в бяло и розово. Събрани са в съцветие едностранен грозд. Дамското сърце има дълъг цъфтеж около месец, като започва от април-май. На височина може да достигне около 70-80см.

Отглеждане: Дамското сърце не е от претенциозно за отглеждане цвете. Растението се развива добре на полусенчести места (шарена сянка). Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и добре отцедлива. Полива се обилно но да не се допуска задържане на вода. Това води до загниване на кореновата система и загиване на растението. Оптималната температура за неговото развитие е около 20-25°С.

Размножаване: Дамското сърце се размножава основно по два начина. Първия е чрез семена, а втория чрез разделяне на коренището (вегетативно размножаване). Новите растения се засаждат през пролетта или есента на растояние едно от друго около 50см.

Share on Twitter RSS

Няма други теми