Описание: Чашковидна звъника е вечно зелен, ниско растящ храст, който произхожда от Средиземноморския край и балканските страни, както и части от Мала Азия . Тя е от семейство Звъникови (Clusiaceae), а Родът е Хиперикум (Hypericum). Включва около 300 вида, а у нас се срещат около 22 вида в естествена среда, като най-известния сред тях е Жълтия кантарион (Hypericum perforatum).

От ботаническа гледна точка Чашковидна звъника плитка коренова система с множество атвентивни корени. Стеблата са полегнали или възходящи на височина около 30-40см Листата са прости с яйцевидна форма и срещуположно разположени. Цветовете са едри (около 5см. в диаметър) с 5 венчелистчета и множество тичинки. Цъфти от юни до септември с жълти цветове.

Отглеждане: Чашковидна звъника не е взискателна и трудна за отглеждане. Тя обича слънчеви и полу слънчеви места. Но за предпочитане да не е изложена на прекомерно дълго и директно слънчево греене. Особено през горещите летни месеци. Няма претенция към почвата. Реагира добре, както към по-богати така и по-бедни на хранителни вещества почви. Растението се развива добре и на по-засушени места. Това го прави едно от предпочитаните за създаване на алпинеуми, бордюри и т.н.

Размножаване: Чашковидна звъника може да се размножава по няколко начина. Първият е безполово с пълзящи коренища. Вторият е чрез стъблени резници, които в края на лятото поставете в сандъче с пясък. И третия е чрез семена. Той е рядко практикуван, като основно се използва от селекционери.

Share on Twitter RSS

Няма други теми