Описание: Едно от често срещаните цветя в нашите градини е Богородичката. Това е така защото има голямо разнообразие на цветове и различни форми така и на височина от 20см до 100см. „Астрата“ както можете да я срещнете още произхожда от Азия, а нейното ботаническо семейство е Сложноцветни (Asteraceae). У нас видът се отглежда, като едногодишно растение. Има добре развита коренова система. Стъблото е силно облистено с множество разклонения. Листата са разположени последователно с лисни дръжки прикрепени, към стъблото. По форма са прости, овално-яйцевидни, назъбени, с нарастването на височината стават все по тесни. Цветът е кошничка, който цъфти юли до октомври (падането на първите слани), а различните видови форми могат да бъдат прости, кичести, божурести и др. Багрите, в които можете да видите вашата Богородичка могат да бъдат бели, розови, червени, сини, виолетови, както и техни производни нюанси.

Грижи: Освен богатото си разнообразие на цветове и форми Богородичката не е взискателна за отглеждане. За нея не е проблем да бъде огрявана директно от слънцето. Вирее на всички видове почви у на без никакъв проблем. Единствения голям недостатък на това растение, че често е нападано от различни паразити или гъбни заболявания. Затова всяка година е добре да бъде сменяно мястото за отглеждане. Можете да подхранвате Астрата всяка седмица с течни торове или преди да я засеете в градината предварително да обработите почвата и умешите с добре угнила оборска тор. За да осигурите по-дълъг цъфтеж на вашето цвете отстранявайте вече прецъфтелите цветове.

Размножаване: Богородичката се размножава чрез семена. Семената могат да бъдат засяти чрез разсад или директно в почвата. Размножаването чрез разсад става, като засеете семената в саксия или сандъче на около 2см. дълбочина през месец февруари. Младите растения се пикират (разсаждат) през месец април.

При директната сеитба семената се засяват в почвата, когато е добре отцедена и предварително подготвена. Семената се засяват директно в почвата в края на април началото на май също на около 2см. дълбочина.

Share on Twitter RSS

Няма други теми