Описание: Бербериса е красив но и бодлив храст, който често се използва в декоративното градинарство. Още може да го срещнете под наименованието е „Кисел трън“.

Киселия трън принадлежи към семейство Киселтрънови (Berberidaceae). Характерно за него, както и повечето видове, че са студоустойчиви и непретенциозни към почвено климатичните условия. Има богато разнообразие на форми и видове, както по-големина малки джудже форми така и големи достигащи на 2-3м височина. Сред тях се срещат вечно зелени сортове, както и листопади. Бербериса има дребни яцевидно овални листа, които могат да бъдат оцветени в ярко зелени, жълти, оранжеви и червени цветове. Като най-големия недостатък, е че има дълги остри и тънки бодли.

Отглеждане: Както споделихме Бербериса не е претенциозен за отглеждане. Той обича да е на добре осветено място може и на директна слънчева светлина. А също така и на полусенчести места но тогава видовете с червени листа ще бъдат с пъстра окраска преминаваща от зелено-оранжево-червеникао оцветяване. Това оцветяване се дължи на слънчевото греене. Също не претенциозен, е към почвените условия. Развива се добре, както на бедна на хранителни вещества, варовита, камениста и т.н. Киселия трън е силно студоустойчив и можете спокойно да го отглеждате в двора. Можете да отглеждате Бербериса под формата на жив плет, като редовно прилагате резитба в желаната от вас височина.

Размножаване: Бербериса най-често се размножава чрез зрели резници през лятото. Други по рядко използвани методики за размножаване е чрез семена, които се засяват през есента и чрез разделяне на коренището (разделяне на храста).

Share on Twitter RSS

Няма други теми