Описание: Бенджамина е фикус, който се отглежда лесно. Той е от семейство Черничеви (Moraceae). Може да достигне на височина около 2 метра. Неговия произход е от Индия. Листата на Бенджамина са чисто зелени но има и такива които са с пъстри бели или жълти оцветявания.

Benjamina Midnight Lady - с тъмно зелени листа.

Benjamina Naomi - с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа.

Benjamina Samantha - с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата.

Benjamina Golden King - с обагрени с жълто по краищата листа.

Benjamina Starlight - с обагрени с бяло по краищата листа.

Грижи: Банджамина обича да е на добре осветено място но да не е изложен на директна слънчева светлина. През лятото спокойно можете да го изнесете на двора или балкона. С наближаването на есента го преборете в къщи. Оптималната температура за развитие на растението е от 15-20°С. Поливайте обилно Бенджамина през лятото но да няма задържане на вода в саксията. През периода на покои (есенно-зимния) поливайте растението по оскъдно, като подържате почвата леко влажна. Растението обича високата въздушна влажност затова редовно оросявайте неговите листа. Бенджамина се пресажда веднъж на 2-3години в по-голяма саксия (1 до 2 номера по-голяма от предходната). За предпочитане е това мероприятие да става през пролетта. Като допълнителна грижа за растението можете да го оформите, както направите подрязване през пролята на някой клонки. На отрязаното място можете да забележите бяла течност. Това е каучуков сок, който при някои хора предизвиква дразнене на кожата. Бенджамина можете да го подхранвате веднъж на 2 седмици с течни торове през пролетта и лятото.

Размножаване: Бенджамина се размножава чрез семена или резници.

Размножаването чрез резници можете да го направите през пролетта,когато оформяте растението. след подрязването излишните резници ги поставете в съд с вода. Препоръчително е веднага след отрязването на резника да го поставите във водата за да не засъхне каучуковия сок.

Резниците остават потопени във водата докато растението не пусне малки коренчета. След това го засаждате в саксия на постоянно място.