Описание: Бегоните произхождат от тропичните и субтропични райони на Африка, Азия и Америка. В България основно се отглеждат повечето, като стайни цветя заради красивите им листа и цветове. Родът Begonia е мноо голям наброяващ хиляди видове. Негов кръстник е Французина Мишел Бегон, който през XVII век е губртнатор на Хаити.Поради голямото си разнообразие на форми за тях е отделено цяло семейство Бегониеви (Begoniaceae). Растенията са еднодомни с разположени мъжки и женси цветове в едно растение. Повечето бегонии могат да се отглеждат на открито през цялата година в субтропичните или тропически климат, но в умерен климат, бегонии се отглеждат на открито като едногодишни, или като къща или оранжерийни растения.

Според Американско бегониево общество класидицират бефоните на няколко основни групи:

• Тревисти

• Храстовидни

• Груткови

• Восъчни

• Rex

• Дебели дръжки

Грижи: Голямото семейство Бегониеви се раздела на много фрупи всяко растение има спесифиен начин на отглеждане. Въпреки това голчма част от тях идват от тропичните кломатични пояси. За това оптималната тмпература да е 20-25°С. Висока въздушна влажнос. Добре дренирана и богата на хранитекни вещества почва, в която няма задържане на вода. Добре осветени места но не и изоцени прекалено дълго на пряко слънчево греене.

При грутковите бегонии, които са с леален период (период на покой) е препорачително грудките да се съхраняват на хладно и сухо място.

Размножаване: Повечето бегонии са лесно се размножава чрез разделяне или от стъблени резници.

Share on Twitter RSS