Описание: Бегония Рекс или известна още като „Царска бегония“ е тревисто растение, което произхожда от тропичните части на Индия. В естествената си среда има многогодишен цикъл на развитие. У нас той е не зимоуостойчив, затова е по подходящ за отглеждане стайни условия.

Кореновата система е нежна при допир но силно развита. Стъблото е полегато, месесто и слабо разклонено. Листата са разположени на гъсто с дълги листни дръжки силно овласени. По форма са асиметрични, големи по размер и много пъстри. Цветовете са дребни розово оцветени.

Отглеждане: Царската бегония не понася директното слънчево греене, както и резки промени в светлината (преместване от светло към тъмно помещение). Оптималната температура за развитие е в границите от 15-20°С. При температура под 10°С (до 1-2°С) растенията преживяват но имат сериозни увреждания. Поливайте умерено вашето растение, като не прекалявайте или не допускайте да има задържане на вода. Бегонията обича висока въздушна влажност, но когато оросявате е за предпочитане въздуха около самото растение, а не директно към листата. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества лека и добре отцедлива, pH да е леко кисело (pH 5-6). Подходящата почвена смеска е листовка : торф : пясък в съотношение 2:1:1.

Размножаване: Бегония Рекс се размножава със връхни или стъблени резници с част от листната дръжка.

Share on Twitter RSS