Описание: Банана е едно от най-популярните тропично растения познато и култивирано още в древността, принадлежащ към семейство Бананови (Musaceae). За негов произхода се смята Индия и Малайският архипелаг. Бананови растения могат да се срещнат в всички тропични райони на земното кълбо. Учудващо за някой но отделни бананови сортове могат да се развиват в естествена среда около 1000 м. надморска височина и да издържат температури около 0°С.

Често можете да срещнете термина „бананово дърво“. Това не е съвсем вярно, защото растението няма стъбло или същинското стъбло се намира под почвата и има грудкова форма. Видимата част, която смятаме за стъбло всъщност е неговата листна дръжки насложени една върху друга. Казано по-ясно банана е едно от най-високите тревисти растения в природата наричано още „Висока трева“. В естествените си условия може да достигне височина около 10м., а култивирано в домашни условия от 1 до 3м. Кореновата система е мощна с множество власинки. На дълбочина корена може да достигне около 1-2м. А на ширина около 3-4м. в естествената си среда. Лисата на банановото растение са гладки с продълговато овална форма. Поради крехкото си захващане лесно могат да бъдат отчупени от различни климатични условия както и от чужда намеса. В зависимост от големината на растението варира и големината и широчината на листа. Цветът на банана е двуполов с виолетово-синкаво оцветяване. Цветчета имат тръбовидна форма и са съставени от 3 венчелистчета, 3 чашелистчета, около 6 тичинки. Плодът на банан има продълговата цилиндрична форма. Оцветяването на кората е различно жълто, червеникаво, зелено. Тази разлика се получава в отделните бананови сортове, които през годините за разделяни на различни класификации.

Грижи: Често можете да срещнете термина „бананово дърво“. Това не е съвсем вярно, защото растението няма стъбло или същинското стъбло се намира под почвата и има грудкова форма. Видимата част, която смятаме за стъбло всъщност е неговата листна дръжки насложени една върху друга. Казано по-ясно банана е едно от най-високите тревисти растения в природата наричано още „Висока трева“. В естествените си условия може да достигне височина около 10м., а култивирано в домашни условия от 1 до 3м. Кореновата система е мощна с множество власинки. На дълбочина корена може да достигне около 1-2м. А на ширина около 3-4м. в естествената си среда. Лисата на банановото растение са гладки с продълговато овална форма. Поради крехкото си захващане лесно могат да бъдат отчупени от различни климатични условия както и от чужда намеса. В зависимост от големината на растението варира и големината и широчината на листа. Цветът на банана е двуполов с виолетово-синкаво оцветяване. Цветчета имат тръбовидна форма и са съставени от 3 венчелистчета, 3 чашелистчета, около 6 тичинки. Плодът на банан има продълговата цилиндрична форма. Оцветяването на кората е различно жълто, червеникаво, зелено. Тази разлика се получава в отделните бананови сортове, които през годините за разделяни на различни класификации.

За начало растението обича да е на ярко осветено място, но не прекалявайте с директното слънце. През лятото можете да го изнесете спокойно на двора или балкона но да е добре защитено място от вятър. С настъпването на зимата го приберете в къщи, като го оставите близо до някой добре осветен прозорец. Оптималната температура за развитие на растението през лятото е около 20-25°С, а през зимата температурата да не пада под 13-15°С. Ако забележите по периферията на листата да покафеняват това може да е признак, че в помещението е хладно и го преместете в по топла стая. Поливайте Банана обилно с вода през лятото защото големите му листа изпаряват голямо количество вода. Но не оставите водата да се задържа в паничката. Това води до загниване на кореновата система и загиване на растението. В периода на покой (зимните месеци) поливайте съвсем оскъдно, като поддържате горния почвен слой леко влажен. Банана, както повечето тропични растения обича висока въздушна влажност затова редовно оросявайте листата му. Растението се присажда при необходимост. За предпочитане е това да става през пролетта и лятото. При присаждането осигурете малко по-голяма саксия от предходната с добър дренаж и богата на хранителни вещества почва. След това мероприятие не подхранвайте растението с други торове (течни или гранулирани) поне минимум поне 2 месеца. В добавената новата почва има достатъчно хранителни вещества, които банана да извлече. Ако нарушите и продължите да подхранвате има голяма вероятност растението да ви загине. Ако не сте извършвали присаждане можете да подхранвате банана веднъж на 2 седмици през пролетта и лятото. При добри грижи растението пуска по 1 листо веднъж на 1-2 седмици. По старите листа започват да покафеняват и загиват.

Ако желаете вашето растение да плододава не отстранявайте неговите издънки (бебета). Осигурявайте му висока и постоянна температура около 25°С и след около година би трябвало да се сдобиете с плодове. След обирането на плодовете от майчиното растение то неимоверно загива. Оставените от вас издънки (бебета) заемат нейното място и започва новия цикъл на развитие.

Размножаване: Банана се размножава по два начина единия е чрез семена, а втория чрез коренови издънки (бебета).

А ако си отглеждате вече Банан той постоянно пуска издънки, които можете да ги отделите от майчиното растение. Когато решите да направите това мероприятие оставете поне 1-2 издънки (бебета) с майчиното растение. Ако не го направите и отделите всичките има голяма опасност майчиното растението загине. Отделете издънките, които имат 2-3 и повече листенца. После ги засадете в отделни саксии, които ще започнат да се развиват самостоятелно и евентуално да пуснат нови издънки.

Размножаването чрез семена у нас е труден процес защото продаваните бананови плодове са от безсеменни. Повечето диви форми може да срещнете семена в самия плод. Също така семенното размножаване основно е използвано от селекционерите за създаване на нови по-качествени и устойчиви сортове. Ако случайно се натъкнете на бананови семена ги засейте на дълбочина около 2-3см. Поддържайте почвата постоянно влажна и се стараете да поддържате температура 20-25°С.

Share on Twitter RSS

Няма други теми

Кратко описание на клипа: В този клип ще видите как може да засадим семена на банан и от тях да получим растение. Авторите на клипа "Veseysseeds" започват с Ратене (потапяне в съд с вода) на семената за няколко часа (в случая денонощие). За този период от време семената набъбват няколко пъти обема си. След това можете да ги засадите в саксия или друг съд. Поддържате почвата постоянно влажна. След около месец банановите семена трябва да са покълнали. След това, как да отделите всяко едно бананово растение и засадите в отделна саксия.