Описание: Азалията е изключително цвете, което произхожда от остров Ява (Китай, Япония, Източна Азия). Тя е от семейство Боровинкови (Ericaceae). Правени са редица опити растението да бъде пренесено в Европа, но все неуспешни. В началото на 19-ти век за пръв път Азалията е пренесена успешно от капитан Уелбанк. След пренасянето си в Европа, Азалията има много хибридни сортове, които са обагрени с нежни цветове. Има повече от 350 вида, като по-популярните сортове са:

Pax - ранно цъфтяща с бели цветове.

Niobe - късно цъфтяща с бели цветове.

Hollandia - средно-ранно цъфтяща с едри розови цветове.

Madame Mestagh - ранно цъфтяща с розови цветове.

Vervaeneana rubra - средно-ранно цъфтяща с едри червени цветове.

Както е известно, Азалията цъфти с бели, розови, червени и други цветове. Характерно за нея е, че в домашни условия, тя може да цъфти, както през зимните, така и през летните месеци.

Грижи: Азалията обича да е на светло място но да не е изложена на пряка слънчева светлина. Оптималната температура за развитие е в границите от 10-15°С. След, като прецъфти обилно растението се поставя на по хладно но също добре осветено място. Като допълнителна грижа можете да пензирате връхчетата на цветето. С това мероприятие стимулирате образуването на повече цветни пъпки. Почвата в саксията трябва да е постоянно влажна но не и прогизнала. За предпочитане е водата да е престояла. Азалията обича висока въздушна влажност затова оросявайте редовно листата и. В периода на обилен цъфтеж не е желателно да се оросява много обилно защото по цветовете се образуват петна. Азалията се пресажда веднъж, на 2 - 3 години. Саксията трябва да е плитки, широки и добре дренирана. Най-подходящата почвена смес за растението е градинска почва : пясък : иглолистна листовка в съотношение 1:1:1. Можете да подхранвате азалията с течни торове в периода на цъфтеж веднъж на 2 седмици.

Размножаване: Азалията се размножава чрез резници, които се поставят във влажен субстрат и температура около 25°С.

Share on Twitter RSS

Няма други теми