Описание: Аспарагус или известен още като „Мъката на художника” е многогодишно вечнозелено растение, което произхожда от Южна Африка. Мъката на художника е най-популярния от 300-те вида Аспарагуси. Друг също популярен Аспарагус е “Asparagus densiflorus "Meyers”, известен още под наименованието „Лисича опашка” Мъката на художника е растение с тънки клонки, в група по 10-12. На височина може да достигне от 20см. до няколко метра. Растението не е взискателно за отглеждане.

Грижи: Аспарагусът обича да е на полусенчести места (шарена сянка). Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е в границите от 20-25°С, а в периода на покой (зимните месеци) температурата да не пада под 15°С. Поливайте обилно Аспарагусa през лятото, както и поддържате висока въздушна влажност, тъй като растението не понася сухия въздух. През зимата намалете поливането, като поддържате горния почвен слой леко влажен. Можете да подхранвате с минерални торове веднъж на 2 седмици. Мъката на художника се пресажда ежегодно. Това мероприятие е желателно да се осъществява през пролетта. Най-подходящия почвен субстрат е чимовка : листовка : пясък в съотношение 4:1:1.

Размножаване: Аспарагус се размножава чрез семена, които се засяват през януари или февруари.

Осен чрез семена може да разделите туфата (коренищата). По този начин получавате две нови растения. За предпочитане е това да става през пролетта (април-май), когато пресаждате растението.

Share on Twitter RSS

Няма други теми