Описание: Аспарагус или известен още като „Мъката на художника” е многогодишно вечнозелено растение, което произхожда от Южна Африка. Тя е от семейство Зайчесянкови (Asparagaceae), род Аспарагус (Asparagus). Родът наброява около 300 вида многогодишни, полухрастчета и лиани. Едни от най-популярните са „Лисича опашка“ (Asparagus densiflorus "Meyers“) и „Мъката на художника“ (Asparagus setaceus). От култивираните форми, които се използват в кулинарията е видът Аsparagus officinalis известен, още като „Аспержа“. Характерно за тези растения, че вместо листа имат „филокладии“, които са видоизменени клонки наподобяващи листа. По социално за Мъката на художника може да достигне височина около 30-40см. Растението е с тънки но жилести стебла със зеленикав цвят.

Грижи: Мъката на художника не е взискателно за отглеждане растение. Обича да е на полусенчести места (шарена сянка). Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е в границите от 20-25°С, а в периода на покой (зимните месеци) температурата да не пада под 15°С. Поливайте обилно Аспарагусa през лятото, както и поддържайте висока въздушна влажност, тъй като растението не понася сухия въздух. През зимата намалете поливането като поддържате горния почвен слой леко влажен. Можете да подхранвате с минерални торове веднъж на 2 седмици. Мъката на художника се пресажда ежегодно. Това мероприятие е желателно да се осъществява през пролетта. Най-подходящия почвен субстрат е чимовка : листовка : пясък в съотношение 4:1:1.

Размножаване: Аспарагус се размножава чрез семена, които се засяват през януари или февруари. Друг начин е чрез разделяне на коренищата през пролетта.

Share on Twitter RSS

Няма други теми