Описание: Асклепиаса е цвете, което можете да го отглеждате, както в домашни условия така и във вашата градина. За неин произход се счита тропичните гори на Централна и Южна Америка. Растението е от семейство Устрелови (Asclepoadaceae). Устройството на Асклепиаса е с изправеното му стъбло достигащо височина от 50 до 100см. При отрязване на стъблото пуска млечен сок. Листата са разположени срещуположни на стъблото дълги около 12-15см. тъмно зелени в горната част на листа и сиво-зелена в долната част. Цветовете са съчетани в 5 червено-оранжеви венчелистчета извити на долу, и 5 жълти месести придатъка в центъра на цвета извити на горе. Цветчетата са събрани от 5 до 10 чадъровидни. Цъфтежа Асклепиаса е от юни до септември. Плодовете са тесни шушулки с дължина около 10см. При разпукване семената са обвити в копринено меки власинки.

Грижи: Асклепиаса обича да е на добре осветено място може и да е изложено на директна слънчева светлина. Растението е много влаголюбиво за това трябва да се полива редовно и да не се допуска засъхване на почвата. Въпреки това не допускайте да има задържане на вода. Това води да появата на гъбни болести, с което загниване на кореновата система и загиване на растението. С настъпването на първите есени слани Асклепиаса, който го гледате в саксии можете да ги приберете. Оптималната температура за зимуване е около 12-15°С. През пролетта, когато опасността от слани е преминала можете да изнесете саксиите на вън и да изрежете връхчетата на растенията. С изразяването на връхната част вие стимулирате разклоняването на Асклепиаса. Можете да пресадете растението само при необходимост, като най благоприятното време за това е рано на пролет преди да го изнесете на вън. Най-благоприятната почвена смес за него е чимовка : листовка : добре угнила оборска тор : пясък в съотношение 3:2:2:1.

Размножаване: Асклепиаса се размножава чрез семена и връхни резници.

Размножаването чрез семена става, като ги засеете в песаклива почва на дълбочина около 2-3см. Най подходящото време за това е през месец март.

Втория вариант за размножаване чрез връхни резници става рано на пролет, когато отрязвате връхните части на растението. Отрязаните елементи можете да ги потопите в чаша с вода до пускане на добра коренова система. След това го засадите в саксия и отглеждате както до сега сте практикували.

Share on Twitter RSS

Няма други теми