Описание: Антуриумът е едно изключително цвете, което произхожда от Южна и Централна Америка. Родът са близо 500 вида многогодишни вечно зелени растения, а самия Антуриум е от семейство Змиярникови (Araceae). Някой от представителите на този вид са се приспособили и към по-сурови климатични условия. В края на 19 век растението е пренесено в Европа от тропичните гори на Колумбия. От там е пренесен неговия представител Anthurium andreanum известен още, като "Опашато цвете". Попадайки в европейските градинари и селекционери започва поредица от нови хибриди и сортове. Друг цъфтящ вид, който привлича вниманието на селекционерите е Anthurium scherzerianun известен още, като "Фламингова лилия". От получените хибридни сортове някой стават толкова красиви, че получават имена, като "Тропически лед", "Розово шампанско", "Тропическа мъгла" и т.н. Антуриума има продължителен период на цъфтеж от пролетта до есента, а цветовете му издържат 3-4 седмици. Цветовете, с които може да се срещне растението са ярко червени, оранжеви, пурпурни, бели, розови. Освен красивите цветове и форми има видове, които излъчват лек аромат наподобяващ евкалипт. Тези видове привличат насекомите и особено медоносните пчели. Листата са му продълговати с форма на сърце и достига 25-30см. дължина.

Грижи: Антуриума не обича да е изложен на директна слънчева светлина. За това го поставете там, където светлината е по разсеяна или казано по просто на шарена сянка. Ако започнете да наблюдавате избледняване на листата и прекалено бързо увяхване това е признак, че светлината е прекалено силна и трябва да го преместите. Оптималната температура за развитие на растението е в границите от 20-25°С. През зимните месеци, когато е периода на покой температурата в помещението да е в граници 10-15°С. Антуриумът е издръжлив на засушаване за това не е проблем ако го забравите за ден-два от поливка та. Най-правилното поливане е с мека престояла (2-3 дена в съдът за поливане) вода. По този начин се утаяват всички тежки метали, варовик и др. елементи съдържащи се в нея. Много важно е да не прекалявате с поливането защото ако няма добър дренаж и водата се задържа, кореновата система започва да загнива (образувайки различни гъбни болести) и растението загива. За да нямате подобен проблем поддържайте горния почвен слой леко влажен. Антуриума обича високата въздушна влажност, можете редовно да оросявате листата му с топла вода. По този начин вие избягвате възможна поява на щитоносни въшки, акари и други неприятели. Можете да присадите растението веднъж на 2 години, като най подходящото време за това е рано на пролет. Идеалната почвена смеска се състои от листовка : торф : иглолистна маса : и пясък в съотношение 2:2:2:1. Една често срещана грешка при повечето цветя е веднага след пресаждането да се подхрани с течна тор. Това ще доведе до загиване на растението. За да сте сигурни, че няма да допуснете такава грешка изчакайте поне 2 месеца преди да подхранвате. През лятото можете да подхранвате с речна тор веднъж на 2 седмици до настъпване периода на покой.

Болести и неприятели:

Жълти и издъхнали листа през лятото - Прекалено силно слънце и растението трябва да се премести.

Жълти листа през зимата - При появата на този симптом има недостиг на светлина.

Големи жълти петна по листата и/или издребняване на листат - Не правилно подхранване на Антуриума.

Черни точки и петна по листата - Това се проявява при много ниска температура.

Сухи връхчета по листата - Това е признак на излишък на калциеви соли в почвта.

Дребни петънца с дупчици - Паяжовиден акар

Размножаване: Антуриума се размножава основно по три начина. Първия е чрез семена. Той е доста трудоемък и по специално се използва при селекционерите за създаване нов хибрид.

Втория начин е вегетативно размножаване чрез издънки(разделяне на туфи) или връхни или стъблени резници. Разделянето на туфи става, когато присаждате Антуриума и внимателно разделите коренището. По този начин ще получите две отделни растения. Размножаването чрез резници става като отрежете от листната дръжка и я потопите във вода. По този начин можете да използвате и течен вкоренител ако разполагате с такъв. При появата на коронова система можете да го засадите в саксия.

Share on Twitter RSS

Няма други теми