Описание: Ананасът е екзотично растение, което произхожда от Южна Америка (Бразилия, Парагвай). Той е от семейство Ананасови (Bromeliaceae). Първите данни за възникването на това екзотично растение в Европа датират от 15-ти век. На височина растението може да достигне около 70-75см. Цъфти с розови цветове. Плодът му може да достигне 4-5кг., но при отглеждане в саксия размерите са по-малки. Има богато съдържание на витамин А, B и C. В самият плод на Ананаса няма семена, затова той се размножава чрез издънки.

Грижи: Ананасът обича да е изложен на не пряка слънчева светлина (шарена сянка). Ако все пак светлината, която сте му осигурили не е достатъчна се наблюдава избледняване на листата. Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е в границите 18-25°С. През зимата, когато е периода на покой, температурата не бива да пада под 10°С. Поливайте обилно Ананаса през лятото, като оставяте почвата да изсъхне между две поливания. През зимата поливането да е по-оскъдно. Поддържайте висока въздушна влажност, като оросявате редовно растението. Ананаса се пресажда ежегодно през пролетта. Когато извършвате това мероприятие не уплътнявайте прекалено много почвата, оставете я рохка. Почвата в саксията за предпочитане да е смесена с торф : добре угнил оборски тор : пясък : градинска почва в съдържание 1:1:1:1 (равни порции). Можете да подхранвате растението с течни торове веднъж на 3-4 седмици от април до септември.

Размножаване: Ананаса се размножава по два начина. Единият е чрез издънки, а вторият е с връхни розетки. Размножаването чрез издънки става като се отдели младото растение от майчиното и се засади в отделна саксия. Вторият начин на размножаване става по следния начин. Закупувате един Ананас от близкия магазин. Изберете такъв плод, на който розетката да бъде свежа (зелената част от плода). След направената покупка отделяте розетката от месестата част като разреза се прави на 2-3см от розетката. Почиствате розетката от най-долните листа и остатъци от плода докато се появят кореновите зачатъци. Като се извърши и това мероприятие се оставя розетката да засъхне за около 24 часа. След това се засажда в почвена смес от торф : добре угнил оборски тор : пясък : градинска почва в съдържание 1:1:1:1 (равни порции). Преди засаждането можете да използвате и растежни регулатори за по-бързо вкореняване.

Share on Twitter RSS

Няма други теми