Описание: Алстромерията е екзотично, многогодишно цвете, което произхожда от Андите (Южна Америка). В Европа е внесена през 18-ти век от шведския ботаник Клас фон Алстромер, на който е кръстено и цветето. Растението цъфти през лятото с бели, червени, оранжеви, розови и други цветове. На височина в домашни условия растението може да достигне около 40см.

Грижи: Алстромерията обича да е на полусенчести места (шарена сянка). Оптималната температура за развитие през летните месеци е около 20°С. Поливайте растението обилно през лятото, но не допускайте да има задържане на вода в саксията. През периода на покой поливайте по оскъдно като поддържате горния почвен слой леко влажен. Растението се пресажда при необходимост или когато разделяте коренищата с цел размножаване. Почвата в саксията трябва да е добре дренирана и леко кисела с pH 6,5. Можете да подхранвате Алстромерията с течни торове веднъж месечно.

Размножаване: Алстромерията се размножава чрез разделяне на коренищата след като прецъфти. Всяка част трябва да има минимум 5-6 пъпки, от които ще се развие новото растение.

Освен чрез издънки, Алстромерията се размножава и чрез семена.

Share on Twitter RSS

Няма други теми