Описание: Алоето е многогодишно растение разпространено предимно в Южна Африка. То е от семейство Лилиеви (Liliacea) и може да достигне на височина 1.5м. Съществуват повече от 200 вида Алое. Листата на растението имат мечовидна форма, назъбени са и неогъваеми. Алоето има високо съдържание на вода (около 95%). Растението е топлолюбиво и неустойчиво на студ. Неговия цъфтеж е през ранна пролет, но при стайни условия цъфти твърде рядко. Алоето е известно със своите лечебни свойства. Първите данни за неговото лечебно свойство датират от египетските папируси (3500г. пр. н. ера). В България се отглежда като стайно декоративно растение. Любопитен факт е, че то складира вода в листата и корените.

Грижи: Алоето е светлолюбиво растение, което не обича да е изложено на директна слънчева светлина. Ако забележите, че листата му се завиват надолу и започват да почерняват, това е признак, че има прекомерно слънчево осветяване (директна светлина от слънцето). Температурата за развитие на цветето през зимните месеци е в границите от 7-10°С. През лятото можете спокойно да го изнесете на балкона или двора. Поливайте Алоето обилно, но не допускайте задържане на вода. Също така е желателно редовно да оросявате листата му през лятото. За предпочитане е това да става рано сутрин. Можете да подхранвате растението с течни торове всяка седмица от пролетта до настъпване на есента. В периода на покой (през зимата) поливайте по-оскъдно като поддържате почвата в саксията леко влажна. Алоето се пресажда всяка година (за младите растения). А за по-възрастните при необходимост или веднъж на 2-3години. Подходящ почвен субстрат е листовка : чимовка : глина : пясък в съотношение 2:2:2:1. Саксията, в която се пресажда трябва да е с 1-2 размера по-голяма от предходната.

Размножаване: Алоето се размножава по три начина. Единият е чрез семена, вторият чрез връхни резници и третия чрез издънки.

Размножаването чрез резници става като се отстранят страничните или горни филизи на растението. След това се оставят да засъхнат и се засаждат в глинена почва и пясък. Оставят се в светло и топло помещение. Първите 2 седмици не се полива. След появата на корени се поливат внимателно. Като мине известно време и растението придобие здрав вид се пресажда в невисока саксия с пръст и пясък. За да не загният корените му, е необходим хубав дренаж.

Размножаването чрез издънки става през пролетта, когато младите растения се отделят от майчиното. Оставят се да престоят на сухо и се засаждат в саксия.