\

Описание: Афеландрата е многогодишно вечно зелено растение. Произхожда от тропичните и субтропичните части на Латинска Америка (Бразилия). Тя е от семейство Страшникови (Acanthaceae). В нашата страна главно се отглежда с декоративна цел заради обагрените листа и цветове. При добри грижи цветето може да достигне бързо оптималните си размери, които варират между 50-60см. В естествената си среда може да достигне до 3 метра.

Афеландрата има изправена коронова система. Стеблото на младите растения е изправено добре облистено. Листата имат яйцевидноелепсовидна форма, удължени, тъмнозелени, с бяла багра разположена по дължина на централната жилка. Цветовете са жълти и са събрани на върха в сбит грозд. По нея можете да забележите насекоми, които смучат нектар. Периода на цъфтеж е през лятото.

Отглеждане: Афеландрата обича да е на добре осветено място, но да не е изложена на директна слънчева светлина. През лятото спокойно може да я изнесете на балкона или двора, като внимавате да не я поставите на място, където има течение. Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е 20-25°С, а през зимните месеци е около 15°С. Поливайте обилно Афеландрата през лятото, като не оставяте почвата да засъхне, но и да не се задържа вода. През зимата поливайте по оскъдно, като гледате почвата да е леко влажна. Ако забележите, че краищата на листата започват да покафеняват, това е признак за ниска въздушна влажност. Затова редовно оросявайте листата му. Младите растения се пресаждат ежегодно, а по-възрастните при необходимост. Подходящата почвена смеска се състои от листовка : добре угнила оборска тор : торф : пясък в съотношение 2:2:2:1. За предпочитане това мероприятие да се извършва през пролетта (март-април). След пресаждане не подхранвайте поне 2 месеца. В противен случай може да се получи пренасищане на хранителни вещества и загиване на растението. Можете да подхраните с течни торове през активната вегетация (от май до септември) веднъж на 2 седмици.

Размножаване: Афеландрата се размножава чрез стъблени или листни резници. Желателно е резникът да е с дължина около 10см. Засаждат се в почвена смес от почва и пясък при температура около 20-25°С. Поддържайте почвената сме постоянно влажна.

Share on Twitter RSS

Няма други теми